Iedereen kent de Costa del Sol wel van naam of van eigen ervaringen in Málaga, Marbella of Nerja. Spanjaarden noemen deze Spaanse bestemming niet voor niets onderling La Costa Alemania (=de Duitse kust): Het is namelijk gevuld met vooral Duitse, maar ook Engelse, Nederlandse en Amerikaanse toeristen gedurende het jaar. Dat is meer dan logisch, want zelfs in de winterperiode kun je nog in je bikini het strand afstruinen. Daarnaast zijn de bestemmingen in de Andalusische provincie Málaga zeker bijzonder om te bezoeken: Je kunt er sporten, heerlijk bakken aan het strand, kanoën, romantische kustplaatsjes ontdekken, de natuur verkennen en nog zoveel meer. De Costa del Sol heeft concluderend een bepaalde aantrekkingskracht en die is ontzettend groot onder toeristen. Het is daarom ook helemaal niet verrassend dat Belgian Sports Holidays de Costa del Sol ‘thuis’ kan gaan noemen, want ze hebben namelijk een huis gevonden in het prachtige Manilva! Des te meer redenen om de Costa del Sol te ontdekken. Natuurlijk weer op de fiets.

Toeren langs de Costa del Sol

En die toer aan de Costa del Sol begint voor de meesten in de hoofdstad van de Costa del Sol, Málaga. Het is de vijfde stad van heel Spanje en is – na Sevilla – de grootste stad van Andalusië. Málaga heeft heel veel goedkope opties om op te vliegen en vanuit hier kun je gemakkelijk de gehele Costa del Sol ontdekken met je huurauto, openbaar vervoer of huurfiets. Wat het leukste is aan Málaga is dat het net als Barcelona direct aan het strand ligt. Het Playas de Pedregalejo en del Palo zijn fijne stranden om even bij te komen van de drukke historische binnenstad. Waar de stad ook rijk aan is, is kunst. Ken je het Centre Pompidou van de moderne kunst in Parijs? Málaga heeft er ook gewoon eentje! Het is daarnaast dé stad waar Pablo Picasso, de ontwikkelaar van het kubisme, een lange tijd heeft gewoond en is hier zelfs geboren. Hopelijk heeft iedereen wel een idee hoe het schilderij La Guernica (van Picasso) eruitziet, want daar is de kunstenaar het bekendste van. Bezoek ook zeker het Fort Alcazaba, Castillo de Gibralfaro en het Plaza del Toros, waar tot op de dag van vandaag nog stierengevechten plaatsvinden.

Met een gemiddelde temperatuur van 20 graden Celcius is het aan de Costa del Sol in de winter nog heerlijk te vertoeven. Hoewel Málaga een leuke stad is, kiezen de meeste vakantiegangers ervoor om andere kustplaatsjes te bezoeken en te overnachten. Bij stadjes als Marbella, Torremolinos, Estepona en Fuengirola gaan er waarschijnlijk wel belletjes rinkelen. Je moet ook niet verbaasd opkijken als je in Torremolinos een Nederlandse frietboer met frikandel speciaal ziet langs de promenade. En de vele jachthavens, rustieke dorpjes en mooie stranden aan de Costa del Sol geven je een heerlijk vakantiegevoel tijdens je verblijf in Spanje. Vergeet ook zeker niet naar Meggy, Koen en Sam te zwaaien als je langs Manilva komt, want zij staan te popelen om je te ontvangen en je op de fiets het wonderlijke van Andalusië te laten zien.

De Andalusische provincie Málaga ligt tegen de provincie Cádiz aan. Hierdoor zijn extra overnachtingen aan de Costa del Sol een ideale toevoeging aan je recreatieve fietsvakantie langs de Witte dorpen van Cádiz . Binnen een mum van tijd ben je na je week fietsen door het mooie landschap van Cádiz te vinden in het hotel Fuerte Marbella aan de Spaanse costa. Je kunt deze overnachting(en) gemakkelijk via Belgian Sports Holidays bijboeken, waardoor je het maximale uit je fietsvakantie haalt. Want ook wij snappen dat je wilt ontspannen na een week toeren door alles wat Cádiz je te bieden heeft.

Toeren door het binnenland van Málaga

Belgian Sports Holidays heeft naast de extra overnachting en hun nieuwe thuis nog meer bindingen met de Spaanse provincie Málaga: Zowel de Mountainbike vakantie als de Racefiets vakantie  lopen door het natuurgebied Sierra de Grazalema. Hoewel het dorpje Grazalema enkel in de provincie Cádiz ligt, rijkt het natuurgebied tot over de grens van Málaga. Het natuurgebied zelf is ‘maar’ 50.000 hectare groot maar is ontzettend divers. Er zijn verschillende routes om te wandelen en te fietsen langs de kale bergruggen, diepe ravijnen, kolkende rivieren, weides vol met bloemen en met bos begroeide valleien. Houd je dus wel een beetje van uitdaging? Dan zijn de technisch moeilijkere routes ideaal voor jou om te beklimmen met de fiets.

Naast het prachtige natuurpark dat de provincies Málaga en Cádiz verenigt, heeft Málaga een grote concentratie aan grotten. Het heeft zelfs de grootste concentratie aan grotten in heel Zuid-Europa.

Caving is hier daarom ook de must-do in de omgeving. Vooral rondom de plaats Ronda is er al tien kilometer aan ondergronds avontuur te vinden. Andere plekken met prachtige grotten zijn de Cueva del Gato (in Benaoján), Cueva de Nerja (in Nerja natuurlijk) en Cueva del Tesoro (in Rincón de Victoria). Deze laatste grot, letterlijk vertaald de ‘Schattengrot’ is één van de drie enige grotten die gevormd is door de zee. Maar… heb je claustrofobie? Dan kun je beter ervoor kiezen om te kanoën rondom de Padrón rivier of gewoon te chillen bij je hotel in Marbella.

Als laatste ontdekken we nog even de ‘Cave-Capital’ van Zuid-Europa: Ronda. Ronda is een schilderachtig stadje in het binnenland van Andalusië, niet heel ver (uurtje rijden) van de Costa del Sol vandaan. Het ligt op een berg aan de diepe kloof van Tajo de Ronda. Deze kloof deelt de stad in tweeën en biedt spectaculaire uitzichten op het berglandschap van Zuid-Spanje. Net als in het Alhambra van Granada en Real Alcazár van Sevilla, is hier de Moorse invloed te herkennen in de architectuur van Ronda. Durf jij de kloof over te steken op de Puente Nuevo?

Zoals je misschien al hebt ontdekt, is Belgian Sports Holidays op verschillende fronten verbonden met de Andalusische provincie Málaga. Of je nu na een recreatieve vakantie langs de Witte dorpen van Cádiz wilt uitrusten in het hotel Fuerte Marbella, of juist de technische routes wilt trotseren met de fiets langs de grens tussen Cádiz en Málaga. Voor elke reiziger is er wat wils. En natuurlijk zwaait Belgian Sports Holidays je met een vriendelijk hart toe vanuit hun nieuwe thuis, Manilva. Zien we je snel bij ons op de fiets?