Natuurlijk hebben we al veel ontdekt binnen de Andalusische provincie Cádiz in de afgelopen blogs; En de komende weken gaan we daar nóg dieper op in. Maar het leek me leuk om eens een compleet ander deel van Andalusië met jullie te bezoeken, namelijk de provincie Granada. Ideaal om te combineren met een fietsvakantie van Belgian Sports Holidays 😊. Granada is ook maar drie uur rijden van Jerez de la Frontera, dus als je een langere tijd in Andalusië blijft – omdat je door de pandemie veel hebt in te halen – is dit een ideale combinatie.

Arabische sferen in Granada

Ik heb zelf in Granada gewoond voor een aantal maanden, dus ik ga met veel plezier jullie kunnen vertellen over deze stad. Granada is niet zo’n grote stad als Málaga, Barcelona of Sevilla. Juist haar kleinere karakter is wat haar doet aantrekken. Als échte universiteitsstad bruist Granada dag en nacht. (Behalve tijdens de siësta, natuurlijk.) Maar ook de gitanos (zigeunervolk) en de sterke Arabische invloed laten Granada bruisen van leven.

Als je aan Spanje denkt, dan denk je vaak aan de zon, de mooie stranden, tapas en flamenco. Hoewel in heel Spanje souvenirs worden verkocht van die meisjes in de rood-zwarte flamencojurken, is dit stereotypebeeld eigen aan de Andalusische provincie. Flamenco wordt overal gevierd in de stad. Op het Plaza Nueva – toegangsplein tot de Arabische wijk Albayzín en het Alhambra – treden vaak flamencodansers op. Dit is gratis, maar natuurlijk wel wat commerciëler. Mocht je toch iets authentieker mee willen maken, dan dien je naar de grotten van Sacromonte te gaan. Je wordt met een busje opgehaald bij je hotel dat je langs de steile kiezelweggetjes in het Albayzín rijdt. Eenmaal aangekomen in één van de grothuizen word je gelijk ontvangen met een heerlijk glas rode wijn en kun je twee uur lang genieten van de flamenco. Het is heel puur en uniek om mee te maken.

Granada staat verder bekend als het laatste stukje Spanje dat in 1492 heroverd is van de Moren. In het La Alhambra woonden de Moorse koningen die decennia de macht hadden op het Iberische schiereiland. Er zijn daardoor veel Arabische invloeden te vinden in Granada. Natuurlijk moet je het Alhambra van binnen hebben bezocht. Er zijn ontzettend veel dingen om naar te kijken. Op de hoogste toren van het hele paleis, de Torre de la Vela, maak je de meest prachtige foto’s van de hele stad mét achterliggende berggebieden. “Vanuit waar is het Alhambra dan het mooist te fotograferen?” hoor ik je al denken. In de Arabische wijk Albayzínbevindt zich het Mirador San Nicolás. Beklim de magische kiezelstraatjes en stap een aantal winkeltjes binnen onderweg. De geuren en kleuren van de Arabische wereld zullen een sterke indruk op je achterlaten. Ik herinner me nog dat ik hier met mijn vrienden van toen een aantal keer een shishalounge bezocht. Wat moet je anders met je vrije tijd, toch?

Een studentenstad heeft veel studenten. En studenten vragen om veel cafés en uitgaansgelegenheden. Wees dus niet bang dat er geen alcohol wordt geschonken in dit bergstadje. Alcohol mét gratis tapas. Bij elk biertje dat je bestelt, krijg je automatisch een mini-hamburger of een stokbroodje met zalm erbij. Onwijs heerlijk! En goed voor de portemonnee. En mocht je toch helemaal naar de ***** willen gaan, dan raad ik je aan om ten minste de exclusieve club Mae West in het Neptunes winkelcentrum te bezoeken. Verder is er genoeg ruimte om te winkelen, te borrelen en heerlijk uit eten te gaan. Maar ook voor cultuurliefhebbers zijn er tal van activiteiten. Mijn favoriete activiteit was een bezoek aan het oude huis van García Lorca: een waar Poético Granadino met een turbulent verleden. In Granada verveel je je nooit!

Sierra Nevada

Skiën en tegelijkertijd de Middellandse Zee kunnen zien waar mensen aan het zonnebaden zijn? Het kan in Granada. De Sierra Nevada (besneeuwd gebergte) liggen niet ver verwijderd van het strand, maar toch is het elke winter een sneeuwbestemming met goede skigarantie. Voor ongeveer 45 euro per persoon koop je een toegangspas voor de gehele dag inclusief ski- of snowboardgereedschap. Skiën maar! Het skigebied van Sierra Nevada is niet zo groot als je misschien gewend bent in de Alpen, maar er is genoeg te doen voor een dag. En een bijkomend pluspuntje is dat het er (bijna) nooit zo druk is. Omdat we nu toch bezig zijn, geef ik jullie nog een pluspunt: tapas! tapas! tapas! Overal tapas op de piste en in het schattige skidorpje aan de voet van het skigebied.

Maar ook in de zomer kun je de Sierra Nevada bezoeken. Het hoogste puntje van het Iberisch schiereiland is hier te beklimmen: het Mulhacén (3400 meter). Spot je de stranden aan de Costa Tropical? Of kun je het Alhambra zien liggen? Zelfs op een mistige dag zie je de schapen op de steile kliffen lopen en kun je mooie wandelingen maken in de omgeving. De Sierra Nevada is maar 45 minuten verwijderd van het centrum van Granada. Ook kun je hier prachtig wandelen en fietsen. Misschien gaat Belgian Sports Holidays ook in dit prachtige gebied fiets- en/of wandelvakanties aanbieden…

Aan de zuidzijde van de Sierra Nevada bevindt zich het dal Alpujarras waar je tijdens je reis ook even een kijkje moet nemen. Witte dorpjes met hun terrasvelden karakteriseren dit gebied. Hier is het ook leuk om te zien wat de verschillen zijn met de Witte Dorpen van Cádiz. Zie jij de verschillen? Vanuit Órgiva kun je de panoramaroute (noordelijke weg) nemen om uiteindelijk te eindigen in het kuuroord van Lanjarón. Hier blijken een aantal natuurlijke bronnen te zijn.

Een kijkje in de provincie Almería

In de provincie van Granada – maar ook in de oostelijk gelegen provincie Almería – zijn er nog een aantal dingen te beleven. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om de drukke Costa del Sol te bezoeken of het metropole Sevilla. Maar je kunt ook dichtbij Granada nog het een en het ander bezoeken. De Costa Tropical en Costa de Almería hebben beiden fantastische en rustige stranden om helemaal tot jezelf te komen. En het allermooist aan deze strandjes is dat er alleen maar Spaanse toeristen te vinden zijn. Géén Duitse of Engelse taferelen. In Almería heb je ook een groot natuurpark genaamd Cabo de Gata met de azuurblauwe zee op de achtergrond. De kleine stranddorpjes San José, Las Negras en San Miguel Cabo de Gata zijn een leuke alternatieven voor de drukke stranden aan de Costa del Sol. Almería wordt door de Spanjaarden gezien als een woestijnprovincie. Dat er vele Hollywoodfilms zijn opgenomen in wildwest towns aan de N340 nabij Tabernas komt niet als een schock. Waan je in de wereld van The Good, The Bad and The Ugly (1966) en voel je als een echte cowboy.

Een flamencodanseres, een Moor of een cowboy. Je kunt vanalles tegenkomen in de Spaanse provincies Granada en Almería. Met het voormalige Arabische paleis Alhambra als middelpunt van alles, kun je niets anders doen als genieten. En ik herhaal: g-r-a-t-i-s tapas bij je biertjes. Interesse in een uitbreiding van je fietsvakantie met Belgian Sports Holidays? Alles is mogelijk. Zeker na een lange tijd niet op vakantie te kunnen zijn geweest.