We nemen jullie deze week mee door de prachtige provincie Cádiz in het uiterste zuiden van Spanje. De provincies Cádiz en Málaga zijn vooral bekend van de “Pueblos Blancos”, letterlijk vertaald “Witte Dorpen”. Je vindt hier overal witgepleisterde huizen terug in de groene omgeving. Door de weerkaatsing van het zonlicht op de spierwitte muren zijn de dorpen al van een verre afstand te lezen uit het glooiende heuvellandschap van de Spaanse provincie Andalusië. Het allerleukste aan de Witte Dorpen van Cádiz is dat er geen officiële route is: Je kunt zelf je eigen reis samenstellen. We fietsen samen met jullie in dit blog daarom langs de verschillende Witte Dorpen die op de route liggen van onze Recreatieve fietsvakantie met Belgian Sports Holidays. En vergeet ook niet een sherry te drinken in één van de vele bodegas in de Sherrydriehoek van Jerez! Laten we de fiets erbij pakken!

Jerez de la Frontera

We beginnen de route in het hoofdstadje van Cádiz, namelijk Jerez de la Frontera. Vanuit hier kun je de vele sherry-bodegas bezoeken in de Sherrydriehoek. Bekende bodegas zijn Tio Pepe, Sandeman en Fundador. Hoe lekker is het om je fietstocht door de witte dorpen van Cádiz te starten met zo’n fantastisch mooie streek én een heerlijke alcoholische versnapering? Het witte dorp Jerez de la Frontera heeft veel faciliteiten en een leuk stadscentrum om te bezoeken. Vanuit hier is de toon zeker gezet, dus we zijn benieuwd of je de volgende witte dorpen ook nét zo indrukwekkend vindt. ¡Vamos a ver!

Arcos de la Frontera

We fietsen door richting Arcos de la Frontera in het binnenland van de provincie. Dit witte dorp is omgeven door oude stadsmuren die dateren uit de Moorse overheersing van Al Andalus. Daarnaast ligt het dorp op een prachtige klif waardoor de uitzichten op de omgeving spectaculair zijn. Hoewel we onze fietstocht startten in Jerez de la Frontera wordt Arcos de la Frontera vaak genoemd als “De poort van de Witte Dorpen”. Het dorpje was namelijk vroeger een belangrijke spil in het web voor de handelsroutes van en naar Rome: In Arcos de la Frontera moest je namelijk belasting betalen op alle etenswaren en middelen die je vervoerde via de route. Vanuit het Balcón de la Peña Nueva (uitzichtpunt) heb je verder een waanzinnig uitzicht op de rivier Guadalete en het glooiende landschap. Hier zijn ook het kasteel en de Basiliek Menor de Santa María de la Asunción te vinden. Spreek dat maar eens goed uit…

Medina Sidonia

Van al dat trappen worden we wel moe, nietwaar? Het is tijd om even uit te rusten in het witte dorp Medina Sidonia. Dit dorpje staat bekend van zijn stierfokkerijen en stiergevechten. Boven op het glooiende groene heuvelland van Cádiz is het contrast van de witte gebouwen nog mooier dan ooit. Het dorpje stamt eigenlijk uit de Fenicisch-Arabische tijd, maar de naam is al eeuwenlang verbonden aan de hertogen van Medina Sidonia. Zij heersten ooit over een gigantisch gebied dat zich uitstrekte tot aan de Atlantische Oceaan. Op het centrale Plaza de España staat verder een prachtig stadshuis dat dateert uit de zeventiende eeuw en we raden je aan om hier de stevige Andalusische keuken te proberen: wild zwijn, ossenstaart, entrecote en patrijs zijn hier in overschot. Heerlijk smullen! ¡Buen Provecho!

Vejer de la Frontera

Na weer een stuk te hebben gefietst, zien we uiteindelijk de Middellandse Zee dichterbij komen. Zigzaggend fietsen we over de weg die ons naar Vejer de la Frontera brengt. Dit dorp ligt boven op een berg en is gevuld met witte straatjes, kleurrijke bloemen en een pittoresk pleintje: Plaza de España. Volgens mij hebben letterlijk alle dorpen in Spanje een Plaza de España? Wel handig! Op nog geen 10 kilometer van de kust hebben de Moren dit gebied lange tijd met hun cultuur vormgegeven. Hier droegen de vrouwen van Vejer nog zelfs tot de helft van de vorige eeuw cobijadas. Dit was een zwart gewaad met Syrische oorsprong waarachter de vrouwen zich verscholen. Het centrum van Vejer voelt toch nog middeleeuws aan, zeker met de gotisch-mudéjakerk Divino Salvador. Daarnaast is er een Castillo van Moorse komaf, prachtige stadsmuren en een standbeeld van de gesluierde vrouwen bij de stadspoort Arco de Puerta Cerrada. Met het uitzicht op de Atlantische kust kunnen we hier met een voldaan gevoel verder met onze fietstocht naar de volgende bestemming.

Chiclana de la Frontera

We hebben de Atlantische kust nog niet verlaten, want we fietsen nog even door het dorpje Chiclana de la Frontera. Het is een rustig wit dorpje waar het massatoerisme nog niet uitgevonden is. In het dorpje zijn een aantal torens te vinden: De Torre del Puerco werd als verdedigingspost gebruikt in de Strijd van Barrosa (1811); Ook de Torre Bermeja was een verdedigingspost op het strand van La Barrosa; Daarnaast is de klokkentoren met zijn originele naam “Torre del Reloj” (Reloj = klok) een bekende toren op het Plaza Mayor. Laatstgenoemde toren is ook terug te vinden in één van de gedichten van Federico García Lorca. Bezoek ook zeker het Castillo de Sancti Petri met zijn Moorse architectuur en neem een duik in de Baai van Cádiz. Op naar het laatste witte dorp!

Cádiz

We hebben Cádiz al bezocht in een eerdere blog. Na de fietstocht kunnen we heerlijk op het strand struinen, Halle Berry nabootsen vanuit de zee of een heerlijke manzanillo nuttigen in één van de vele barretjes van de stad. Daarna vertrekken we weer terug richting Jerez de la Frontera.

Natuurlijk zijn er veel meer Pueblos Blancos in Cádiz, zoals Grazalema (waar we de volgende keer doorheen fietsen). Maar ook Zahara de la Sierra is leuk om te bezoeken dat een prachtig uitzicht heeft over het diepblauwe stuwmeer Zahara-El Castor. Daarnaast zijn de witte dorpen Sentenil de las Bodegas (met grotten), Mijas en Bolonia de moeite waard.

Uiteindelijk zie je wit van de vele dorpen, maar merk je al snel dat er een sterk contrast wordt gevormd met de schitterende groene landschappen die de omgeving van de witte dorpen van Cádiz bekleden. Hopelijk kunnen we je binnenkort een aantal van de witte dorpen van Cádiz met goede moed aan je introduceren. Pak je koffer maar, vlieg naar ons prachtige Andalusië en fiets met ons mee! Ben je verder benieuwd naar de Racefietsvakantie De 5 Fronteras? Die gaan we over twee weken ontdekken in een nieuwe blog. ¡Hasta la próxima!