We fietsen de komende week met een rustig tempo door de feestelijke kerstdagen richting het nieuwe jaar 2022. We laten jullie in dit blog zien hoe we “Navidad” (Kerst) en “Año Nuevo” (Nieuwjaar) op z’n Spaans vieren en geven jullie alvast een aantal tips over de speciale gebruiken van de Spanjaarden tijdens deze warme dagen. Versier je fiets maar met een leuk lint en wat prachtige kerstballen, want zo fietsen we feestelijk door de leukste tradities van het najaar heen! Een kerstmuts is ook voldoende. Fiets je mee?

Wij vieren in België en Nederland tot 5-6 december Sinterklaas, waarna we direct de gevulde schoentjes met een vol versierde kerstboom verruilen. Hoewel Sinterklaas het hele jaar in het Spaanse Madrid woont, vieren de Spanjaarden géén Sinterklaas. Kerstmis met Papa Noel wordt daarentegen door veel meer Spanjaarden gevierd. Rond Día de Inmaculada Concepción (8 december) zetten de Spanjaarden traditiegetrouw hun kerststal in de woonkamer. Gepaard met de kerstboom is het hele huis vaak in kerstsferen versierd. Bezoek je zelf Spanje tijdens de decembermaand? Dan raden we je aan om de lokale kerstmarkt te bezoeken, want in veel dorpen en steden staan op straat vaak grote kerststallen met acteurs en echte dieren. Gezellig!

De kerstfestiviteiten beginnen in Spanje traditiegetrouw op 22 december met dé loterij van het jaar: “El Gordo” (de dikke prijzenpot). Enorme bedragen worden gewonnen en de winnaars van de prijzenpot zijn allemaal te volgen op televisie. Zou jij een gokje wagen? Ook al heb je niks gewonnen, in Spanje viert iedereen op “Nochebuena” (24 december) Kerstavond met hun families en heerlijke lekkernijen. De dag van kerstmis (25 december) wordt vaak de andere kant van de familie bezocht tijdens een verorbelijke lunch. Familie en goede vrienden gaan hier gepaard met heerlijke stukken vlees of vis, alcoholische versnaperingen en gezellig veel gezang. ¡Felices Fiestas!, zeggen we dan.

We fietsen even een stukje verder door de tijd, want op 28 december vindt de Spaanse versie van “1 april, kikker in je bil” plaats, waardoor je al je geliefden, die ene vervelende collega of de stadsgids een flinke mop kunt verkopen. Wat een fantastische manier om het jaar te eindigen, nietwaar?

Dan sluiten we het eerste jaar van Belgian Sports Holidays af op een feestelijke manier. En dat gaat gepaard met een aantal hele leuke tradities: De Spanjaarden kijken massaal naar de grote klok in hartje Madrid op het plein Puerta del Sol. Het is een hele happening als de klok aftelt naar het nieuwe jaar, want bij elke klokslag eten de Spanjaarden één (geluks)druif om het nieuwe jaar mee af te trappen. Zorg ervoor dat je niet stikt! Dat zou jammer zijn en dan kun je niet zo gemakkelijk één van onze prachtige fietstochten maken. Rond middernacht wordt er tot diep in de nacht verder gefeest en zie je misschien wel een hele opvallende kleur terug; Wist je namelijk dat de Spanjaarden rood ondergoed dragen op Oud op Nieuw, omdat dat geluk zal brengen in het nieuwe jaar? Wat veel tradities om na te leven. Gelukkig stunt de Corte Ingles vaak met kerstige kortingen om dat te gekke rode ondergoed aan te schaffen.

Nadat we ons helemaal vol hebben gegeten na de feestdagen, trappen we de calorietjes weg op de fiets dat ons langs de mooiste landschappen van Andalusië brengt. Want kerstmis in het zuiden van Spanje gaat helemaal niet overal gepaard met vervelende koude temperaturen zoals in het noorden van Europa.

We nodigen je daarom ook zeker uit om het nieuwe jaar te beginnen tijdens de Spaanse versie van Sinterklaas: De Drie Koningen. Día de Reyes, op 5 en 6 januari, wordt door de Spaanse kinderen groots gevierd. Op 5 januari vinden er in veel grotere plaatsen Cabalgatas de los Reyes plaats. Dit zijn traditionele optochten waarin je de drie Koningen Melchior, Gaspar en Balthasar kunt ontmoeten en heel veel verschillende snoepjes kunt vangen. Na het overhandigen van onze verlanglijstjes hopen we op 6 januari overspoeld te zijn met wel heel veel cadeautjes die de Drie Koningen met zich mee hebben gebracht. Vergeet ook zeker niet het heerlijke taartje Roscón de Reyes te eten, want als je het geschenk in de met slagroom gevulde taart op je bord krijgt, ben je de koning(in) van de dag. Verrukkelijk!

Belgian Sports Holidays en Kaaskop Abroad wensen je een magische, veilige en gezellige feestdagen toe en hopen je met heel veel plezier te ontvangen tijdens het fietsseizoen in het Andalusische voorjaar van 2022. Of zoals de Spanjaarden het zeggen: ¡Feliz Navidad y Prospero Año Nuevo!