Fietsen aan de linkerkant van de weg in Gibraltar

Pak je paspoort er maar bij, want vandaag maken we een uitstapje naar een wel heel bijzondere plek in Spanje. Of is het toch een deel van het Verenigd Koninkrijk? Aan de taal hoeft het in ieder geval niet te liggen, want op dit schiereilandje (lees: rots) spreken de meeste inwoners van Gibraltar het Llanito: Dit is gebaseerd op het Andalusisch-Spaans met een sterke mengeling van Brits-Engels. In principe kun je dus zelf kiezen welke woorden je in welke taal wilt spreken. En het leukste: Als je na je fietsvakantie nog niet bent uit gefietst, fiets je in Gibraltar lekker verder aan de linkerkant van de weg.

Gibraltar is dé perfecte toevoeging aan je fietsreis door Andalusië met Belgian Sports Holidays. Het stukje Verenigd Koninkrijk in het zuiden van Spanje is een hele leuke bestemming om te bezoeken. Meerdere volkeren probeerden de rots en het schiereiland van Gibraltar in te nemen, maar het lukten de Engelsen om hun slag thuis te halen: Sinds het jaar 1713 is Gibraltar officieel onderdeel van de Britse Kroon. Toch proberen de Spanjaarden tevergeefs Gibraltar Spaans grondgebied te maken. Maar of dat lukt? Tot nu toe kun je in ieder geval een leuke dagtrip maken vanuit verschillende Andalusische steden als Jerez, Córdoba, Marbella of Málaga. Gibraltar is daarom misschien wel de perfecte toevoeging om het maximale uit je fietsvakantie bij Belgian Sports Holidays te halen.  De auto parkeer je gemakkelijk nét voor de grens, welke ook een vliegveld is, en direct na de douane en het oversteken van de startbaan kun je vrolijk Gibraltar binnenhuppelen. Laten we eens samen ontdekken wat er te doen valt in Gibraltar.

Er zijn tal van plekken om te bezoeken in het Britse stukje Spanje: De gigantische en iconische rots van Gibraltar stijgt hoog boven de wolken uit en wordt bewoond door vele deugnieten, de Berberapen, op Apes’ Den. Een tip: De aapjes lijken heel erg schattig, maar je moet wel weten dat het agressieve tantes kunnen zijn. Ze sprongen bij ons op de (tour)auto en onze gids moest ze met een stok wegjagen. Leuk voor op de film wel! Om van de schrik bij te komen, verkennen we samen eerst het rustigere gedeelte van Gibraltar; Main Street is het centralere deel van Gibraltar en hier vind je daarom ook de Engelse en Ierse pubs, rode telefooncellen en belastingvrije winkels. In Spanje is de alcohol al niet duur, maar om de avonden van je fietsvakantie nog wat interessanter te maken kun je gemakkelijk een aantal belastingvrije flessen meesmokkelen op de fiets. Maar vergeet niet om de heerlijke sherry in de omgeving van Jerez te proeven, dus wees royaal met de inkopen die je in Gibraltar doet. Voor de rest is het centrum ontzettend gezellig om te bezoeken en vanuit hier kun je verschillende bussen en kabelbanen nemen die je naar de rots van Gibraltar brengen. Je kunt er ook voor kiezen om fietsen te huren of de billen te trainen te voet. Denk er wel over na dat Gibraltar net zo warm is als Andalusië en de rots van Gibraltar iets hoger is dan de gemiddelde heuvel in de Benelux.

We pakken de kabelbaan, fiets of touringcar naar boven en komen verschillende bestemmingen tegen op de Rots van Gibraltar. De Engelsen hebben de Great Siege Tunnels gegraven om zich te kunnen verdedigen tegen de Franse en Spaanse invallen op Gibraltar. Hier zijn ook de meeste aapjes te vinden, dus wees op je hoede en neem geen bananen mee! Mijn persoonlijke hoogtepunt aan Gibraltar was toch echt wel de Saint Michael’s Cave. Ook dit zijn grotten met een gangenstelsel die tot wel 60 meter diepgaan. Het wordt gebruikt als auditorium voor concerten en ballet. Maar zelfs al is er geen evenement gepland, is het toch de moeite waard om de grotten te bezoeken: De rotsen van de grotten worden met verschillende kleuren verlicht als een heus lichtspectakel.

Het leukste aan Gibraltar is eigenlijk zijn unieke positie in de Middellandse Zee. Niet alleen heerst er een compleet andere cultuur dan in Andalusië, maar is het ook ontzettend dicht bij het Afrikaanse continent. Want zoals jullie misschien wel weten, is Andalusië een lange tijd door de Moren bezet geweest. In Gibraltar kun je die geschiedenis herbeleven in de verschillende forten en Arabische invloeden die het schiereiland nog kent. En het allerleukste is dat je bij helder weer het Marokkaanse Atlasgebergte kunt zien. Even zwaaien naar de inwoners aan de andere kant van de oceaan! Je kunt ook bekijken waar je precies allemaal hebt gefietst, want het uitzicht op de provincies Jerez en Málaga is fenomenaal. De bestemming Castellar de la Frontera, die je tijdens je racefietsvakantie aandoet, is voornamelijk goed te zien vanuit de Apenrots van Gibraltar; Dit is namelijk de bestemming die het meest dichtbij Gibraltar ligt. Je kunt daarnaast de gigantische haven van Algeciras bijna aanraken en de schepen tellen die in- en uitvaren. Ik ben van mening dat een bezoek aan Gibraltar een verrijking is voor je fietsvakantie in Andalusië. Want een fietsvakantie naar het prachtige Andalusië is een unieke mogelijkheid om veel verschillende nieuwe plekken te ontdekken. Terwijl je tijdens de fietstochten dwars door de glooiende landschappen, langs de rustige stranden of door de historische witte dorpen racet, kun je als toevoeging aan je fietsvakantie een bezoekje brengen aan een ander land. En let dan wel op dat je aan de linkerkant van de weg fietst, anders is het belastingvrije voordeel er al snel af door een bekeuring.

Ben je bang voor apen en dompel je jezelf liever enkel en alleen in de Spaanse cultuur? Bekijk dan één van de verschillende verblijven die Belgian Sports Holidays aanbiedt als toevoeging aan de fietsvakanties: Hotel Fuerte in Conil; Hotel Casa Grande in Jerez; Hotel Fuerte in Marbella.