Het magische witte dorpje Grazalema

De tientallen Spaanse costas worden jaarlijks overspoeld door miljoenen toeristen. Het horen van de golven en het voelen van de frisse lucht dat vanuit de Middellandse Zee het land overspoelt, doet iedereen wel beseffen hoe lekker het is om aan de playas te liggen. Droom je al? Laat ons jou maar even uit die droom helpen: Stranden die overspoeld worden door toeristen, opdringerige tassenverkopers en al dat geluid van de vele cruiseschepen die voorbijkomen… We vluchten vandaag de prachtige, rustige bergen in met Belgian Sports Holidays. En dan naar een wel heel bijzonder pareltje in de bergen: Het magische witte dorpje Grazalema.

En hoe komen we daar dan? Je komt het gemakkelijkst in Grazalema met de (huur)auto vanuit Malaga (134 km) of Cádiz (113 km). Let tijdens je rit goed op, want het Andalusische landschap waar je doorheen rijdt is al spectaculair van zichzelf. Je rijdt ook steeds verder de bergen in waardoor je alleen maar kunt dromen van hoe je eindbestemming eruit komt te zien. Reis je liever met de trein of bus? Dat kan ook gemakkelijk vanuit Ronda (trein -en busstation) of andere steden in de buurt. Leg je koffers en fietskleding alvast in je heerlijke hotelkamer van Hotel Fuerte Grazalema, want we gaan de boel eens verkennen.

Grazalema als bergdorpje

Grazalema ligt op ongeveer 800 meter hoogte in de Sierra del Endrinal. Doordat het in dit gebergte ligt, heb je een waanzinnige achtergrond tijdens je fietsvakantie of tijdens je rustdag aan het zwembad in het hotel. Dat natuurlijke achtergrond rijkt tot soms wel 1.500 meter hoogte, dus je kunt je nu al voorstellen dat je vaak met je kin in de lucht zit om naar de fantastische bergtoppen te staren.

Zoals we jullie al eerder vertelden in vorige blogs is het dorpje Grazalema dé toegangspoort tot de Sierra de Grazalema Parque Natural. Het is één van de meest regenachtige plekken in heel Spanje, maar daardoor wordt de omgeving gedomineerd met alle kleuren groen die je je maar kunt voorstellen. Is groen je lievelingskleur? Dan is deze Andalusische bestemming ook jouw nieuwe favoriet. De regen komt hier vaker voor doordat de wolken vanuit de Middellandse Zee hier als het ware ‘botsen’ met de enorme bergtoppen. Hierdoor groeien er unieke bloemen en zie je veel verschillende diersoorten terug in het landschap. Daarnaast is het ook een fijne plek om te ontsnappen aan de hete zomers van Andalusië.

Mocht je dit dorpje bezoeken in het voorjaar dan is het een aanrader om het publieke zwembad te bezoeken. Hier heb je een panoramazicht op Grazalema en de Sierra. Je kunt ook verkoeling zoeken bij het riviertje Gaidovar. Toch nog meer uitzichtpunten nodig? Bezoek dan het uitkijkpunt bij Plaza Asomadero: Mirador de Grazalema. Of verblijf in ons partnerhotel Hotel Fuerte Grazalema . Hier slaap je midden in het natuurlijke berglandschap en sta je binnen een mum van tijd midden in het centrum van Grazalema.

Grazalema als arbeidersdorpje

Grazalema ademt veel geschiedenis uit, want ook hier vestigden de Moren in de tijd dat ze veelal aanwezig waren in Spanje. Het dorpje Grazalema en de bergtoppen eromheen deden de Moren zoveel aan hun thuisland denken dat ze zich hier snel thuis voelden. En hopelijk doe jij dat ook tijdens je verblijf! De Moren brachten schapen met zich mee en lieten die grazen op de flanken van de bergen. Hier maakten ze wollen poncho’s en kleden van om henzelf warm en droog te houden tijdens de regenachtige dagen. Nu is het een feit dat we in België en Nederland – vooral nu in de herfst – dagelijks worden getreiterd met regen. Dus een bezoek aan Grazalema is ideaal om een te gekke poncho te scoren als souvenir, want zelfs na het vertrek van de Moren in 1485 is de wolproductie met volle toeren doorgegaan. Het is naast het toerisme zelfs de economische motor van het witte dorpje. De mantas de Grazalema waren (en zijn nog steeds) zelfs zo populair dat ze met de opbrengst de kerken van het witte dorpje hebben kunnen bouwen.

Wil je deze belangrijke geschiedenis van dit dorpje écht ontdekken? Schroom dan zeker niet om de werkplaats Museo Artesanía-Textil de Grazalema te bezoeken waar je kunt zien welke materialen en machines ze gebruiken voor de lokale producten. En vergeet er geen mee naar huis te nemen, want in België en Nederland is het regenachtige weer waarschijnlijk vele malen slechter. Misschien een teken om met Belgian Sports Holidays mee te emigreren 😉?

Grazalema als levendig dorpje

Grazalema is naast een dorpje in de bergen met veel geschiedenis een heel levendig dorpje. Met maar 2.250 inwoners voel je je hier snel genoeg deel van de lokale bevolking. Perfect als je hier een beetje Spaans wilt opkrikken of het échte Andalusië wilt leren ontdekken. Door de steile, hobbelige straatjes die als een wirwar door het witte dorpje lopen, kunnen we je garanderen dat je bezoek aan Grazalema een letterlijk avontuur is.

Net als elk Spaans dorpje heeft ook Grazalema een “Plaza de España”. We raden je aan om vanuit hier het hele dorpje te verkennen. Maar voordat we de benen moeten strekken, blijven we nog even om een heerlijke café con leche te verorberen in één van de vele barretjes of restaurantjes aan het pleintje. We zijn op vakantie dus we bestellen daar natuurlijk ook nog een typisch tapashapje bij en kijken naar de prachtige kerk La Aurora en de fontein midden op het plein.

Wat je daarnaast op Plaza de España kunt vinden is het toeristenbureautje van Grazalema. Hier kun je lokale producten kopen maar ook advies krijgen over de activiteiten die je kunt ondernemen in de omgeving: Rotsklimmen, mountainbiken, paardrijden en wandelen zijn daar natuurlijk wel onderdeel van. Je ziet Kaaskop Abroad niet zo snel op een paard zitten, dus als je net als hem daar ook schrik van hebt, raden we je aan om gezellig bij ons Belgian Sports Holidays een fietstocht  te maken. Zo ontdek je Grazalema én zijn prachtige bergomgeving zo puur mogelijk én kun je na je fietstocht nog meer genieten van al het lekkere eten dat Grazalema te bieden heeft.  

Al met al komen we op één conclusie uit: Grazalema is een magisch dorpje midden in de Andalusische bergen dat je zéker moet bezoeken tijdens je volgende vakantie aan Spanje. En hoe kan dat beter dan op de fiets? Koop die prachtige poncho als souvenir, eet de lekkerste tapas op het Plaza de España en bekijk welke fietsroutes  van Belgian Sports Holidays het witte dorpje Grazalema aandoen. Veel plezier alvast!