We hebben onlangs onze eerste gasten mogen ontvangen en hen de prachtige fietsroutes door ‘ons’ Andalusië mogen laten zien. Zoals jullie misschien wel op onze sociale media zagen, heeft Andalusië prachtig uitgestrekte berglandschappen; Één van de kenmerken van de Andalusische schoonheid. Dat bracht ons op idee om het eens uit te diepen in een nieuwe blog.

In de vorige blog leerden we dat de racefietsroute De 5 Fronteras  is samengesteld voor de waaghalzen en sportievelingen onder ons. De laatste etappe van deze fietstocht brengt je namelijk door de immense bergketen Sierra de Grazalema. Bekijk ook zeker dit blog om je geheugen weer eens te verversen.

In het blog deze week houden we de Sierra de Grazalema aan en ontdekken we één van de karakteristieke landschappen die Andalusië eigen maakt: Namelijk de gigantische bergketens van het Andalusische deel van Spanje. Andalusië is namelijk een bijzondere plek om te verblijven, vakantie te vieren of zelfs te wonen. We gaan in dit blog eens kijken naar de prachtige bergen van Andalusië die je met Belgian Sports Holidays kunt ontdekken. In het volgende blog ontdekken we andere karakteristieke eigenschappen van Andalusië die je al dan fietsend op je eigen netvliezen vast kunt leggen.

De belangrijkste bergketen van Andalusië is in principe de Cordillera Bética. Deze keten loopt vanuit de Sierra de Grazalema landinwaarts naar het noordwesten van de Andalusische provincie. Het is een gigantisch berggebied, dus dan is het ook logisch dat de slimme Spanjaarden de keten verdelen in verschillende systemen. Het noordelijke deel van de Cordillera Bética wordt het Sistema Subbética genoemd, daar waar zuidelijke deel het Sistema Penibética wordt genoemd. In het noorden van de Spaanse deelstaat Andalusië heb je nog de Sierra Morena liggen. Deze is echter iets kleiner dan de Cordillera Bética, maar niet minder mooi! Deze twee bergsystemen bepalen voor een groot deel het dramatische en ruige landschap van Andalusië.

Met Belgian Sports Holidays én op de meeste zonvakanties aan de Spaanse kust wordt de zuidelijke keten van de Cordillera het vaakst bezocht. Dit ligt namelijk evenredig aan de kustlijn van de Middellandse Zee. Vanuit de bergen heb je een waanzinnig uitzicht op de kustlijn (mits je aan de juiste kant van de berg staat, ha-ha). Daarnaast heb je vanuit de kust altijd een prachtige achtergrond op je Instagram-selfies en TikTokdansjes.

Maar wat is er allemaal zo bijzonder aan deze bergketen en waarom moeten jullie ‘ons’ prachtige Andalusië nu juist bezoeken? Een eerste highlight: Kaaskop Abroad  heeft een aantal maanden in Granada gewoond en is helemaal verliefd op de Sierra Nevada. Hier bevindt zich de hoogste top van heel het Iberisch Schiereiland en sta je letterlijk op het dak van Spanje. De berg Mulhacén ligt op 3.482 meter hoogte waardoor dit een fantastische plek is om te wandelen, te skiën of – natuurlijk – te fietsen. In de Sierra Nevada ligt soms wel negen maanden per jaar sneeuw. Frappant! Want we hebben nog nooit zo’n grote bergen gezien die zo dicht bij de Middellandse Zee liggen. Je kunt op een goede dag zelfs het Afrikaanse continent opvangen met je oog.

Daarnaast hebben we vorige week geleerd dat aan de andere kant van de bergketen het prachtige Sierra de Grazalema ligt. Dit is een heerlijke plek om je racefietsvakantie De 5 Fronteras te beginnen of juist af te sluiten. Vergeet ook zeker niet om dit natuurpark per voet te verkennen na de fietsroute en heerlijk te verblijven in ons partnerhotel Hotel Fuerte Grazalema. Andalusië is met onder andere deze twee letterlijke hoogtepunten zeker een bijzondere bestemming.

Er zijn nog veel meer andere bergtoppen hoger dan de drie kilometer, waardoor deze bergketen de op een na hoogste bergketen van Europa is. Weet jij welke op nummer 1 staat? We zijn benieuwd!

De bergen in Andalusië zijn op een andere manier ook heel interessant. Tussen de bergketens van Sierra Morena en de Cordillera Bética ligt namelijk het laaggelegen Andalusische bekken alias hét gebied waar het grotendeel van onze fietsvakanties doorheen lopen. Dit laaggebied ontstond doordat de zee werd opgevuld met sediment (o.a. zand). Daardoor is deze regio ontzettend vruchtbaar en kunnen er bijvoorbeeld citrusvruchten, olijfbomen en tomaatjes worden gekweekt. Heerlijk! Vergeet ook zeker niet de welbekende sherry uit te proberen, die daadwerkelijk op sedimentatie uit de zee is verbouwd. Met steden als Córdoba, Sevilla en Jerez de la Frontera biedt het Andalusische bekken vertier voor iedereen. Met de gigantische bergen op de achtergrond van elke foto óf tijdens je klim door de Sierra de Grazalema is je fietsvakantie door het prachtige Andalusië een hoogtepunt om nooit te vergeten. Tot volgende week!