Onze Wandelvakanties

De Sierra de Grazalema strekt zich uit over de provincies Cádiz en Málaga. Het is geen groot gebied, een kleine 50.000 hectare en daarmee kleiner dan de meeste andere natuurgebieden. Die ‘geborgenheid’ hebben wij in 2007 bij een bezoek aan de Grazalema juist als heel prettig ervaren. Het is vooral een uitermate afwisselend gebied, zodat je op een relatief klein oppervlakte wandelingen kunt maken die qua sfeer enorm uiteen lopen. De Sierra Grazalema kent kale bergruggen van kalksteen (het “Wilde Westen’), diepe ravijnen, met bos begroeide valleien, kolkende rivieren, boomgaarden met fruit en olijven, weides vol wilde bloemen en insecten en steile rotswanden waar technisch moeilijke routes geklommen kunnen worden.

Onze wandelvakanties

Het dorpje Grazalema is in dit geheel een prettig middelpunt. Het is er altijd levendig, je kunt er uitstekend eten in van de vele restaurants, er zijn winkels voor de dagelijkse boodschappen en bovenal ligt het adembenemend aangeschurkt tegen de ruggen van de ‘huissierra’s’: Sierra de Gaidovar, Sierra del Pinar en Sierra del Endrinal.
De Sierra de Grazalema heeft de twijfelachtige reputatie het natste gebied van heel Spanje te zijn. Door zijn ligging in de buurt van de Atlantische Oceaan, regenen op de hoge toppen van de Grazalema de eerste regenwolken zich lustig leeg. Jaarlijks valt er 2200 mm neerslag (in de bewoonde gebieden zelden in de vorm van sneeuw trouwens) waarmee het zich kan meten met het Lake District in Engeland; nou niet direct een gebied waar je naartoe reist als je eens wat zon wilt pakken. Die regen valt (gelukkig) vooral in de herfst, de winter en het vroege voorjaar maar heeft wel als positief gevolg dat het er zeer groen is en dat er bijna 1300 verschillende planten en bloemen bloeien; 72% van de hele flora van België en Nederland op een gebied van 50.000 hectare! Een groot deel is zelfs endemisch en vind je dus alleen in de Grazelema. In het gebied kom je overigens niet direct heel veel meren of waterpartijen tegen; het meeste water verdwijnt meteen in de kalkbodem en zie je aan de oppervlakte niet meer terug.

 

 

 

Onze wandelvakanties zijn beschikbaar vanaf 1 maart 2022

BSH Wandelvakantie

Verblijf in het 4* hotel Fuerte Grazalema

Dagelijkse wandelingen naar keuze ( verschillende afstanden).

Nederlandse routebeschrijving inbegrepen.

Op basis van Half pension.

Mogelijkheid om Garmin Explorer te huren.

Transfer van en naar het begin/einde van de wandeling.

Boek nu

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Onze nieuwe wandelroutes zijn vanaf 1 Maart 2022 beschikbaar